Opis
Warunki
Czas zbiorów
Opis
Atlas roślin
Uprawa dyni
Nie sposób wyobrazić sobie jesieni bez dyni ogrodowej, zarówno jako rośliny ozdobnej, jak i jadalnej. Ze względu na swoje subtropikalne pochodzenie, dynie ogrodowe preferują słoneczne, ciepłe i wilgotne miejsca. Ponieważ rośliny o dużych liściach i owocach są bardzo pożywne, potrzebują gleby bogatej w składniki odżywcze i próchnicę. Szczególnie odpowiednie są tutaj komposty lub podwyższone grządki. Idealnym miejscem jest podnóże pryzmy kompostowej, gdzie gleba jest bardzo wilgotna ze względu na przesiąkającą wodę. Należy również zauważyć, że wiele różnych dyń ogrodowych lubi się piąć. Jeśli nie masz tak dużo miejsca, możesz również pozwolić roślinom wspinać się po ogrodzeniu.
Wrażliwe na zimno dynie ogrodowe można wysiewać na zewnątrz po "zimnych ogrodnikach". Zalecamy jednak uprawę wstępną w ciepłej szklarni lub na parapecie w pomieszczeniu, którą można rozpocząć już w kwietniu. Nasiona umieszcza się na głębokości około 2 cm w małych doniczkach z ziemią.
Faza rozwoju powinna być ograniczona do 3-4 tygodni. Gdy rośliny dyni mają trzy "prawdziwe" liście, można je sadzić w ogrodzie od połowy maja w odległości 100 cm. Od tego momentu należy uważać na inwazję ślimaków.
Dynia jest rośliną jednoroczną. W przypadku niektórych odmian nasiona można uzyskać z owoców, które następnie można wykorzystać do siewu w następnym roku. Należy je wcześniej oczyścić z miąższu i wysuszyć.
Atlas roślin
Pielęgnacja
Roślinom dyni należy zapewnić wystarczającą ilość wody, zwłaszcza po posadzeniu. Ponieważ duże liście i owoce potrzebują dużo wilgoci, zaleca się podlewanie co 2-3 dni w okresach suszy, a nawet codziennie w upalne letnie dni. Ogólnie rzecz biorąc, należy utrzymywać glebę równomiernie wilgotną i unikać zalegania wody.
Aby uzyskać wysokie plony, ważne jest, aby gleba była bogata w składniki odżywcze. Dlatego wybór odpowiedniego nawozu ma ogromne znaczenie. Naturalny nawóz jest idealny dla roślin dyniowatych, ponieważ poprawia tworzenie się próchnicy, a tym samym czyni glebę bardziej żyzną. Nawóz mineralny zapewnia szybki wzrost młodych roślin. Można uzyskać szybciej rosnące rośliny z dużymi dyniami. Ponadto często przydatne okazuje się mieszanie gleby z kompostem.
Gdy tylko uformują się pierwsze duże dynie, można umieścić pod owocami drewniane deski lub słomę, aby nie gniły tak szybko i pozostały czystsze.
Od późnego lata łodygi dyni brązowieją i stają się zdrewniałe. Gdy dynie wydają pusty dźwięk po stuknięciu, można je odciąć i wykorzystać do dekoracji lub, w przypadku dyń jadalnych, do przetworzenia w kuchni. Ponieważ dynie są bardzo wrażliwe na zimno, zbiory należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami.
Warunkiem wstępnym przechowywania dyni jest to, aby skórka nie była uszkodzona i wolna od pozostałości gleby. Owoce nie powinny być również ułożone w stosy. W zależności od odmiany, dynie mogą być przechowywane przez 2-7 miesięcy. Podczas przechowywania dyni należy upewnić się, że są one trzymane w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu oraz chronione przed myszami.
Przydatne produkty