Opis
Warunki
Czas zbiorów
Opis
Atlas roślin
Uprawa ziół
Poszczególne zioła mają bardzo różne wymagania. Większość ziół śródziemnomorskich uwielbia słoneczne stanowiska i piaszczystą glebę (rozmaryn, tymianek, lawenda, oregano). Miejsce nasłonecznione ma korzystny wpływ na wzrost, aromat i smak. Inne zioła preferują umiarkowanie wilgotne i ciepłe (szczypiorek, pietruszka, szałwia) lub wilgotne i zacienione (mięta, melisa, szczaw, rzeżucha).
Większość ziół lubi dobrze przepuszczalną glebę o niezbyt wysokiej, ale zrównoważonej zawartości składników odżywczych. Szczególnie w uprawie doniczkowej dobrym wyborem jest ziemia do uprawy ziół. Także ciężka, gliniasta lub uboga w składniki odżywcze, piaszczysta gleba ogrodowa jest odpowiednia dla ziół.
Uprawa stopniowa doskonale spełnia różne wymagania roślin. Schodkowa konstrukcja oznacza, że najwyższy punkt w środku jest suchy i nasłoneczniony. Środkowa strefa jest idealna dla ziół, które lubią umiarkowaną wilgotność i ciepło. Większość wilgoci gromadzi się u podstawy, a obszar jest lekko zacieniony.
Atlas roślin
Pielęgnacja
Zioła wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza jeśli przez dłuższy czas nie ma deszczu. Śródziemnomorskie, ciepłolubne gatunki preferują lekko odstaną, ciepłą wodę.
Dla zdrowego, silnego wzrostu i wytwarzania aromatów zioła potrzebują wystarczającej ilości składników odżywczych. Dlatego należy je nawozić regularnie od marca do października. Do nawożenia z podlewaniem zalecany jest płynny nawóz do warzyw. Jeśli wolisz używać nawozu stałego, dobrym wyborem będzie naturalny nawóz uniwersalny. Dostarcza on ziołom wszystkich ważnych składników odżywczych.
Przycinanie po kwitnieniu utrzymuje zioła w zwartej formie. Gatunki rozłogowe można okiełznać, przycinając rozłogi rosnące pod ziemią.
Zioła są najbardziej wartościowe pod względem zdrowotnym i smakowym, gdy są używane świeżo zebrane. Czas zbiorów przypada w większości przypadków przed kwitnieniem (pietruszka, bazylia, estragon, majeranek, gorczyca, trybula i odmiany rzeżuchy). Kwitnące rośliny są bardziej włókniste i często mają gorzki smak. W przypadku krzewów zimozielonych zbieranie końcówek pędów lub całych pędów służy odmłodzeniu i pielęgnacji roślin, ponieważ dzięki temu stają się one bardziej krzaczaste. Szczypiorek, pietruszkę i koperek należy zbierać porcjami, aby rośliny miały wystarczająco dużo czasu na odrośnięcie. Rzeżuchę i trybulę można zbierać w całości, nie odrastają.
Zbierz delikatne zioła liściaste, takie jak szczypiorek i koperek, zanim zakwitną i pokrój je na małe kawałki. Podziel na tacki na kostki lodu, wypełnij pojemniki wodą i umieść w zamrażarce. Małe, wygodne porcje są gotowe!
Zbierz pędy np. rozmarynu i tymianku po kwitnieniu i powieś je w pęczkach w ciepłym, przewiewnym miejscu, chronionym przed deszczem. Gdy tylko liście szeleszczą po dotknięciu, można je oderwać od gałęzi i przechowywać w ciemnych słoikach.
Przydatne produkty