1. COMPO
  2. Porady
  3. Rośliny od A do Z
  4. Owoce, warzywa i zioła
  5. Zioła

Opis

Zioła

compo image
compo image
compo image

Warunki

Podlewanie:
umiarkowanie
Nasłonecznienie:
lekko nasłonecznione
Pielęgnacja:
niskie wymagania

Czas zbiorów

Opis

Miejsce:
dom, balkon, ogród, szklarnia
Wysokość:
zależy od gatunku
Kolor kwiatów:
zależy od gatunku

Atlas roślin

Uprawa ziół

Miejsce:

Poszczególne zioła mają bardzo różne wymagania. Większość ziół śródziemnomorskich uwielbia słoneczne stanowiska i piaszczystą glebę (rozmaryn, tymianek, lawenda, oregano). Miejsce nasłonecznione ma korzystny wpływ na wzrost, aromat i smak. Inne zioła preferują umiarkowanie wilgotne i ciepłe (szczypiorek, pietruszka, szałwia) lub wilgotne i zacienione (mięta, melisa, szczaw, rzeżucha).

Większość ziół lubi dobrze przepuszczalną glebę o niezbyt wysokiej, ale zrównoważonej zawartości składników odżywczych. Szczególnie w uprawie doniczkowej dobrym wyborem jest ziemia do uprawy ziół. Także ciężka, gliniasta lub uboga w składniki odżywcze, piaszczysta gleba ogrodowa jest odpowiednia dla ziół.

Uprawa stopniowa doskonale spełnia różne wymagania roślin. Schodkowa konstrukcja oznacza, że najwyższy punkt w środku jest suchy i nasłoneczniony. Środkowa strefa jest idealna dla ziół, które lubią umiarkowaną wilgotność i ciepło. Większość wilgoci gromadzi się u podstawy, a obszar jest lekko zacieniony.

Atlas roślin

Pielęgnacja

Podlewanie:

Zioła wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza jeśli przez dłuższy czas nie ma deszczu. Śródziemnomorskie, ciepłolubne gatunki preferują lekko odstaną, ciepłą wodę.

Nawożenie:

Dla zdrowego, silnego wzrostu i wytwarzania aromatów zioła potrzebują wystarczającej ilości składników odżywczych. Dlatego należy je nawozić regularnie od marca do października. Do nawożenia z podlewaniem zalecany jest płynny nawóz do warzyw. Jeśli wolisz używać nawozu stałego, dobrym wyborem będzie naturalny nawóz uniwersalny. Dostarcza on ziołom wszystkich ważnych składników odżywczych.

Przycinanie:

Przycinanie po kwitnieniu utrzymuje zioła w zwartej formie. Gatunki rozłogowe można okiełznać, przycinając rozłogi rosnące pod ziemią.

Zbiory:

Zioła są najbardziej wartościowe pod względem zdrowotnym i smakowym, gdy są używane świeżo zebrane. Czas zbiorów przypada w większości przypadków przed kwitnieniem (pietruszka, bazylia, estragon, majeranek, gorczyca, trybula i odmiany rzeżuchy). Kwitnące rośliny są bardziej włókniste i często mają gorzki smak. W przypadku krzewów zimozielonych zbieranie końcówek pędów lub całych pędów służy odmłodzeniu i pielęgnacji roślin, ponieważ dzięki temu stają się one bardziej krzaczaste. Szczypiorek, pietruszkę i koperek należy zbierać porcjami, aby rośliny miały wystarczająco dużo czasu na odrośnięcie. Rzeżuchę i trybulę można zbierać w całości, nie odrastają.

Przechowywanie:

Zbierz delikatne zioła liściaste, takie jak szczypiorek i koperek, zanim zakwitną i pokrój je na małe kawałki. Podziel na tacki na kostki lodu, wypełnij pojemniki wodą i umieść w zamrażarce. Małe, wygodne porcje są gotowe!

Wskazówka

Zbierz pędy np. rozmarynu i tymianku po kwitnieniu i powieś je w pęczkach w ciepłym, przewiewnym miejscu, chronionym przed deszczem. Gdy tylko liście szeleszczą po dotknięciu, można je oderwać od gałęzi i przechowywać w ciemnych słoikach.

Udostępnij

Zapisz się do newslettera

POZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas sezonowe porady, inspiracyjne artykuły i praktyczne wskazówki dotyczące pielęgnacji roślin i ogrodu zapisz się do naszego newslettera.

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera. Na podany adres e-mail wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym. Proszę kliknąć link w celu ukończenia rejestracji.

Proszę podać adres e-mail.  Proszę zaznaczyć wymagane pola.