1. COMPO
  2. Porady
  3. Rośliny od A do Z
  4. Rośliny domowe
  5. kawowiec

Opis

Kawowiec

compo image
compo image

Warunki

Podlewanie:
mało
Nasłonecznienie:
lekko nasłonecznione
Pielęgnacja:
niskie wymagania

Czas kwitnienia

Opis

Miejsce:
Dom
Wysokość:
1 - 2 m
Kolor kwiatów:
Biały

prawidłowe

Sadzenie kawowca

Idealna lokalizacja dla kawowca

Kawa, znana również jako krzew kawowy lub kawowiec, pochodzi z górskich lasów Etiopii i była kiedyś uprawiana głównie w Arabii - stąd nazwa botaniczna Coffea arabica. Temperatura pokojowa jest wystarczająca do optymalnego rozwoju tej rośliny, idealne jest jasne miejsce w domu, ogrodzie zimowym lub szklarni. Roślina może znajdować się w pełnym słońcu, ale unikaj umieszczania jej bezpośrednio za szybą okna, ponieważ ciepło może spowodować oparzenia.

Ważna jest wysoka wilgotność powietrza, wynosząca około 50-60 procent. Latem można również umieścić kawę na zewnątrz, ale należy zachować ostrożność: nie lubi ona bowiem wahań temperatury. Dopóki temperatura w ciągu dnia wynosi powyżej 20°C, a temperatura w nocy powyżej 15°C, nic nie stoi na przeszkodzie, aby trzymać ją na zewnątrz.

Przesadzanie kawowca

Kawa najlepiej czuje się w dobrze przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze glebie o lekko kwaśnym pH między 5,5 a 6,5. Ponieważ zazwyczaj rośnie dość silnie i tworzy gęste korzenie, kawowiec powinien być przesadzany do większej doniczki co rok do dwóch lat na wiosnę.

prawidłowa

Pielęgnacja kawowca

Podlewanie kawowca

Podłoże, w którym rośline kawowiec należy utrzymywać stale lekko wilgotne. Do podlewania najlepiej używać letniej, miękkiej wody i upewnić się, że bryła korzeniowa nie stoi w wodzie. Podlewanie wodą deszczową jest szczególnie korzystne dla roślin i jednocześnie oszczędza zasoby. Możesz również zrobić coś dobrego dla swojej kawowca, zapewniając mu od czasu do czasu wilgotny mikroklimat poprzez spryskiwanie miękką wodą lub odżywką do liści. 

Jak często należy nawozić kawowce?

Wiosną i latem rośliny kawowca docenią dodatkową dawkę składników odżywczych co dwa do trzech tygodni. Najlepiej stosować nawóz dostosowany do potrzeb roślin zielonych. W okresie od października do marca wystarczające jest nawożenie co sześć tygodni.

Zbiór ziaren kawy

Miłośnicy kawy muszą uzbroić się w cierpliwość, zanim będą mogli cieszyć się pierwszą filiżanką z własnych zbiorów. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, roślina może zakwitnąć po 3 latach. Zielone, lekko szarawe, połyskujące jagody, które następnie się rozwijają, są jadalne tylko wtedy, gdy mają intensywny czerwony kolor - może to również potrwać do roku. Gdy tylko owoce, znane jako wiśnie kawowe, są dojrzałe, opadają i można je zbierać. Do produkcji kawy nie są jednak potrzebne same owoce, lecz dwa ziarna rosnące w ich wnętrzu. Dlatego należy usunąć czerwony miąższ i wydobyć z niego ziarna kawy. Następnie wysusz je w ciepłym miejscu, od czasu do czasu obracając. Suszone ziarna można prażyć na patelni przez 10 do 20 minut. Po jednym do trzech dni kawa nabierze pełnego smaku i będzie można ją zmielić. Teraz zalej ją wrzątkiem, usiądź wygodnie i delektuj się pierwszą filiżanką domowej kawy.

Przycinanie kawowca

Przycinanie krzewów kawy nie jest konieczne. Niemniej jednak można ograniczyć nadmierny wzrost lub uniknąć gołych miejsc poprzez regularne przycinanie na wiosnę. Skracając końcówki pędów, można przyspieszyć wzrost krzewu kawowego.  Starsze rośliny kawy należy od czasu do czasu przerzedzać.

Pielęgnacja kawowca zimą

Nawet jeśli roślina kawowa jest trzymana wyłącznie w pomieszczeniu, przechodzi fazę uśpienia w zimnych porach roku i wtedy wymaga mniej podlewania i nawożenia. Niemniej jednak należy upewnić się, że bryła korzeniowa pozostaje lekko wilgotna przez cały czas. Krzew kawowy najlepiej czuje się zimując w temperaturze powyżej 15°C w jasnym miejscu, w pewnej odległości od grzejnika.

Rozmnażanie kawowca

Jeśli chcesz rozmnożyć swoją kawę, najlepszym sposobem na wyhodowanie nowych roślin są sadzonki. W tym celu należy wyciąć małe gałązki ze środkowego pędu tuż poniżej podstawy liścia o długości około 20-25 cm i posadzić każdą sadzonkę w małej doniczce z kompostem . Aby upewnić się, że młoda roślina wkłada całą swoją energię w ukorzenianie (zwykle zajmuje to kilka tygodni), należy usunąć wszystkie inne liście oprócz górnej pary. Wybierz ciepłe, częściowo zacienione miejsce dla sadzonek i najlepiej używaj miękkiej wody do podlewania.

Udostępnij

Zapisz się do newslettera

POZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas sezonowe porady, inspiracyjne artykuły i praktyczne wskazówki dotyczące pielęgnacji roślin i ogrodu zapisz się do naszego newslettera.

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera. Na podany adres e-mail wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym. Proszę kliknąć link w celu ukończenia rejestracji.

Proszę podać adres e-mail.  Proszę zaznaczyć wymagane pola.

compo image

COMPO. Po prostu piękne rośliny.

Polub nas na:

Serwis

Więcej o COMPO